Toestel maakt het mogelijk om je planten te horen communiceren

Je verzorgt je planten met alle liefde van de wereld, maar toch lukt het je niet om het groen in je huis langer dan enkele maanden in leven te houden. Als ze gewoon konden zeggen wat ze nodig hadden, zou het leven makkelijker zijn. Goed nieuws: dat is misschien geen ijdele hoop meer. Een Zwitsers bedrijf heeft een apparaat ontwikkeld dat het mogelijk maakt om signalen van je plant op te pikken.
door
Julie
Leestijd 1 min.

Dat planten met elkaar praten via elektrische signalen is al in 1873 ontdekt. Maar die signalen zijn zo zwak, dat we ze niet goed kunnen waarnemen. Verschillende bedrijven proberen al jaren een technologisch snufje te maken waarmee het mogelijk is om planten af te luisteren, maar zonder succes. De Zwitserse firma Vivent heeft daar met de 'Phytl Signs Explorer' verandering in gebracht. Die werkt via een elektrode in de aarde waarin je bloem staat en een tweede elektrode aan een blad. Zodra het voltage in één van de elektroden verandert, hoor je een geluid.

Vivent hoopt dat duizenden mensen naar hun planten gaan luisteren en de gegevens die het toestel verzamelt met hen delen. Daardoor zouden wetenschappers de plantencommunicatie beter kunnen analyseren en zou jij na verloop van tijd ook beter op de hoogte zijn van het welzijn van je groene decoratie.

Het hebbeding komt in de lente van 2017 op de markt. Je betaalt er iets meer dan 100 euro voor.

Foto Pixabay