Premier Michel laat zich niet intimideren door IS

door
Belga
Leestijd 1 min.

Premier Charles Michel is niet van plan zich te laten intimideren door de dreigementen van terreurgroep IS. "We zullen ons niet terugtrekken tegen Daesh", zo reageert de eerste minister op een filmpje waarin de terreurgroep hem als schuldige aanwijst voor de aanslagen van 22 maart. "Bruxelles est alarmée, Michel est à blamer, des Belges enflammés, Michel est à blamer", klinkt het onder meer in een rap in het Frans, terwijl de Belgische premier getoond wordt op een persconferentie. In de Engelse ondertiteling luidt het iets minder persoonlijk: "Brussels is in terror, so don't blame anyone but your government for that."

Premier Michel reageert vastberaden. "We zullen ons niet laten intimideren door deze dreigementen. We zijn vastbesloten om de strijd tegen terrorisme verder te zetten samen met onze partners", aldus de eerste minister. "We zullen ons niet terugtrekken. Daesh bestrijden is onze democratie en de veiligheid van onze burgers verdedigen."

Het is niet de eerste keer dat Michel genoemd wordt in propaganda van IS. Er werden ook al expliciete bedreigingen geuit aan zijn adres, waarna zijn bescherming verder is opgeschroefd. Ook voor andere leden van de regering gelden sinds enige tijd extra veiligheidsmaatregelen.

Naar verluidt heeft premier Michel de video zelf gezien. Het staat in elk geval vast dat de Belgische veiligheidsdiensten het filmpje grondig zullen analyseren.

bron: Belga