Van Avermaet pakt ritwinst én geel in de Tour

Greg Van Avermaet pakt met veel machtsvertoon geel in de Tour

Greg Van Avermaet (BMC) heeft de vijfde etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. Na 216 kilometer tussen Limoges en Le Lioran met onderweg zes cols kwam onze 31-jarige landgenoot solo over de meet. Hij had 2 minuten en 34 seconden overschot op een andere Belg, Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), die de bolletjestrui en de prijs van de strijdlust veroverde.

Van Avermaet en De Gendt waren de laatste overblijvers van een vroege vlucht, maar op zeventien kilometer van de finish koos Van Avermaet het hazenpad. De Gendt moest passen en werd zo tweede, de derde plaats was voor Rafal Majka (Tinkoff). De Pool kwam op iets meer dan vijf minuten over de streep.

De zege levert Van Avermaet ook de gele trui op, de Slovaak Peter Sagan verloor onderweg immers heel wat tijd. De Waaslander wordt zo de eerste Belgische geletruidrager in de Tour sinds Jan Bakelants in 2013. In de stand heeft hij 5:11 voorsprong op de Fransman Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step). De derde plaats in de stand is voor de Spanjaard Alejandro Valverde.

Voor Thomas De Gendt zat er wel nog een mooie troostprijs in: vanaf morgen mag hij de bergtrui dragen. Dan staat de zesde etappe op het programma, een rit over 190,5 kilometer met start in Arpajon-sur-Cère en aankomst in Montauban.

bron: Belga, redactie Metro