Cassatie verbreekt beslissing KI om Abrini aan Frankrijk over te leveren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Hof van Cassatie heeft vandaag de beslissing van de Brusselse kamer van inbeschuldiging (KI) verbroken waarbij die laatste het licht op groen zette voor de overlevering van Mohamed Abrini aan Frankrijk. De KI had beslist dat Abrini aan Frankrijk mocht overgeleverd worden om daar terecht te staan voor zijn aandeel in de aanslagen in Parijs en had daaraan niet de voorwaarde verbonden dat de man bij een eventuele veroordeling naar België moest terugkeren om hier zijn straf uit te zitten. Dat onderdeel van het arrest is volgens het Hof van Cassatie onvoldoende gemotiveerd. Mohamed Abrini werd opgepakt op 8 april in Anderlecht. De 31-jarige Belg werd gezocht sinds de aanslagen in Parijs, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Abrini bekende dat hij de "man met het hoedje" is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich daar op 22 maart opbliezen. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten.

Het Franse gerecht vaardigde eind april Europese aanhoudingsbevelen (EAB) uit tegen hem en zowel de Brusselse raadkamer als de KI verklaarden dat EAB uitvoerbaar. De advocaat van Abrini ging daartegen in cassatie, onder meer omdat de KI aan de overlevering niet de voorwaarde had verbonden dat Abrini bij een eventuele veroordeling naar België moest terugkeren om hier zijn straf uit te zitten.

Volgens het Hof van Cassatie was dat onderdeel van het arrest van de KI onvoldoende gemotiveerd. Het dossier moet nu binnen de 15 dagen opnieuw voor de KI komen.

bron: Belga