Vandeput: "Belgische militairen op straat hebben 'alle middelen om adequaat te reageren'"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) houdt de lippen stijf op elkaar over wat de Belgische militairen op straat al dan niet mogen. "Maar zij hebben alle middelen ter beschikking om binnen hun opdracht adequaat te reageren", verzekert men op zijn kabinet, nadat bekendraakte dat de militairen voor de Bataclan niet konden ingrijpen tijdens de aanslagen in Parijs. Op de avond van 13 november 2015 stonden zes militairen op wacht voor de deuren van concertzaal Bataclan in de Franse hoofdstad. Zij kwamen naar verluidt echter niet tussen toen terroristen er binnendrongen en uiteindelijk negentig doden maakten, omdat dit niet voorzien was in hun 'rules of engagement'.

Ook België zet sinds begin 2015 militairen in op gevoelige plekken in het land. Zij staan daar specifiek vanwege de verhoogde terreurdreiging en werken steeds ter ondersteuning en onder het bevel van de politie.

Mogen zij wel ingrijpen als het fout loopt? Defensieminister Vandeput wil daar niet veel over kwijt. "We communiceren uit veiligheidsoverwegingen niet in detail over de 'rules of engagement' van onze militairen", reageert zijn woordvoerder. "Maar zij hebben alle middelen ter beschikking om binnen hun opdracht adequaat te reageren."

En die opdracht is in elk geval rechtstreeks gelinkt aan de terreurdreiging. "Onze militairen staan op straat binnen een heel specifieke context met daarop aangepaste 'rules of engagement'", aldus nog het kabinet-Vandeput. Over de inzet van de militairen in Frankrijk kan en wil de minister niet oordelen.

bron: Belga