Tweede zit voor Oostenrijkse presidentsverkiezingen op 2 oktober

Tweede zit voor Oostenrijkse presidentsverkiezingen op 2 oktober

Oostenrijkers zullen op 2 oktober opnieuw naar de stembus kunnen trekken om voor de tweede maal dit jaar een president te kiezen. De eerste presidentsverkiezingen van 22 mei werden ongeldig verklaard omdat er onregelmatigheden werden vastgesteld bij de telling. Iedereen die op 22 mei stemgerechtigd was, zal opnieuw zijn stem kunnen uitbrengen. Wie ondertussen al 16 jaar geworden is – de leeftijd waarop een Oostenrijker stemgerechtigd is, mag niet meestemmen. De extreemrechtse partij FPÖ had de uitslag van de presidentsverkiezingen van 22 mei aangevochten nadat hun kandidaat Nobert Hofer erg nipt de duimen had moeten leggen voor de door de Groenen gesteunde kandidaat Alexander Van der Bellen. Het verschil tussen beide kandidaten bedroeg nauwelijks 30.863 stemmen.

FPÖ had aangeklaagd dat de stemmen in een meerderheid van de districten te vroeg of zonder het nodige toezicht werden geteld. Zij worden daarin dus gevolgd door het Grondwettelijk Hof, dat stelt dat de stemming tussen Hofer en Van der Bellen in het hele land hernomen moet worden. Die beslissing “moet het vertrouwen in onze wetten en onze democratie versterken”, zegt Gerhart Holzinger, voorzitter van het hof.

De rechter benadrukt dat er geen gevallen van fraude of manipulatie werden vastgesteld. Maar er is wel sprake van een opeenstapeling van onachtzaamheden, klonk het.

Normaal gezien moest Van der Bellen op 8 juli de eed afleggen als president.

bron: Belga