Turkse vrachtwagens met humanitaire hulp aangekomen in Gazastrook

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Turks hulpkonvooi is maandag via Israël aangekomen in de Gazastrook. De hulp, die via een schip zondag was aangekomen in de haven van de Israëlische kuststad Ashdod, komt er een week na het verzoeningsakkoord tussen Israël en Turkije. Het konvooi bevat 11.000 ton met levensmiddelen, kinderkleding en speelgoed, die twee dagen voor het Suikerfeest, waarmee de moslims de vastenmaand ramadan beëindigen, op de Gazastrook zijn aankomen.

"Het gaat om de eerste vrachtwagens met Turkse hulpgoederen die de Gazastrook binnenkomen", aldus de Turkse ambassadeur bij de Palestijnse Autoriteit Mustafa Sarnic. Hij beloofde ook dat zijn land "de inspanningen zal voortzetten om de Palestijnen op de Gazastrook te helpen, voornamelijk door een einde te maken aan de elektriciteits- en watercrisis.

Het konvooi arriveerde zondag in de haven van Ashdod, op een dertigtal kilometer van het noorden van de Gazastrook, nadat het vrijdag vertrok in Turkije. Het moest worden geïnspecteerd door de Israëlische autoriteiten voordat het de Gazastrook mocht betreden, die wordt gecontroleerd door de islamistische beweging Hamas en die zwaar getroffen werd door drie oorlogen met Israël sinds 2008 en door een Israëlische blokkade.

Israëlische en Turkse regeringsafgevaardigden hadden dinsdag een verzoeningsakkoord ondertekend, dat een eind moet maken aan de zes jaar ijstijd tussen de voormalige bondgenoten.

Bron: Belga