Syrië – Ontvoeringen, foltering en executies in rebellengebied Noord-Syrië

Syrië - Ontvoeringen

Verschillende gewapende groepen in Aleppo, Idlib en de omliggende gebieden in het noorden van Syrië maken zich volgens een nieuw rapport van Amnesty International schuldig aan “ontvoeringen, foltering en buitengerechtelijke executies”. AI vraagt landen als de VS, Qatar, Turkije en Saoedi-Arabië om de gewapende groepen onder druk te zetten om deze misdaden stop te zetten. AI spreekt onder meer van foltertechnieken die ook het Syrische regime vaak gebruikt. Het nieuwste AI-rapport over Syrië focust ditmaal op het noordelijke rebellengebied. Het gaat vaak om islamistische rebellengroepen die de sharia opleggen en waarvan meermaals geclaimd werd dat ze steun krijgen van landen die anderzijds bijvoorbeeld Islamitische Staat bekampen. Onder de vijf bestudeerde groepen zijn bijvoorbeeld het al-Qaida-filiaal al-Nusra en Al-Shamia Front. De groepen vechten zowel tegen het regime, de Koerden als Islamitische Staat.
“Sommige groepen zouden steun krijgen van landen zoals Qatar, Saoedi-Arabië, Turkije en de VS terwijl er bewijzen zijn dat ze het internationaal humanitaire recht overtreden”, aldus AI.
De landen in kwestie moeten voor AI – dat 24 concrete zaken tussen 2012 en 2016 documenteerde – ook ophouden met wapens te sturen of steun te verlenen aan die groepen die oorlogsmisdaden en andere ernstige mensenrechtenschendingen begaan.
Philip Luther, directeur van het Midden-Oosten en Noord-Afrikaprogramma van AI: “Ze plegen ongestraft oorlogsmisdaden en andere inbreuken op het internationaal humanitair recht. Het is weerzinwekkend te moeten vaststellen dat gewapende groepen dezelfde foltertechnieken toepassen die ook door de Syrische overheid routinematig gebruikt worden.”
Zowat alle strijdende partijen in Syrië kregen al een veeg uit de pan van AI.

bron: Belga