Ongeveer 30.000 "buitenlandse terroristen" in Irak en Syrië

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Irak en Syrië bevinden zich alles samen meer dan 30.000 "buitenlandse terroristische strijders". Dat heeft Jean-Paul Laborde van de VN-commissie tegen terrorisme verklaard. Hij vreest ook dat de terroristen in hun thuisland "steeds zwaardere aanslagen" kunnen plegen. "Nu het grondgebied van Daesh (de Arabische afkorting voor IS, nvdr.) in Irak afneemt, ziet we hen terugkeren. Niet enkel naar Europa, maar ook naar andere landen van herkomst, zoals Tunesië en Marokko", zo deelde Laborde mee tijdens een persconferentie in het Zwitserse Genève.

"De terreuraanvallen in de landen van herkomst dreigen steeds zwaarder te worden, in een reactie op de verhoogde druk waarmee ze te maken hebben", klinkt het nog. De VN-topman vraagt de landen dan ook om een "filter" in te stellen, waarbij het onderscheid wordt gemaakt tussen de gevaarlijke en ongevaarlijke strijders.

Laborde stelde tot slot dat er beter moet worden samengewerkt met privéondernemingen als Google, Twitter en Microsoft, om de onlineactiviteiten van terroristen beter in het oog te kunnen houden. Hij waarschuwde wel dat zoiets niet gebruikt mag worden "om de vrijheid van meningsuiting te schenden".

Bron: Belga