Franstalige geneeskundestudenten ongerust over verklaringen van Rik Torfs

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franstalige geneeskundestudenten, verenigd in het Comité inter-universitaire des étudiants en médecine (CIUM), heeft dinsdag "onthutst" en "geschrokken" gereageerd op de verklaringen van de Leuvense rector en gewezen CD&V-senator Rik Tofs en van de N-VA over de artsenquota. Ze spreken van een "hatelijke politieke chantage" door met een splitsing van de sociale zekerheid te dreigen. De planningscommissie Medisch Aanbod van het Riziv stelt voor de verdeelsleutel van Riziv-nummers voor Nederlandstalige en Franstalige afgestudeerde artsen aan te passen van 60/40 naar 56,5/43,5, rekening houdend met de noden in de Franse gemeenschap.

Rik Torfs haalde uit naar de chantage waaraan minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block zou willen toegeven. Volgens hem moet Vlaanderen ernstige compensaties krijgen, zo niet moet een splitsing van de sociale zekerheid overwogen worden.

Volgens de Franstalige geneeskundestudenten is de nieuwe verhouding op wetenschappelijke argumenten gebaseerd. "Als men de rekening door wil schuiven naar de studenten, moet men weten dat wij geen begroting in evenwicht brengen, maar dat het hier gaat om het oplossen van een sociale crisis die betrekking heeft heeft op de toekomst van duizenden studenten en bij uitbreiding miljoenen patiënten", stelt het CIUM. "Waar is het evenwicht als 5.000 studenten hun toekomst verloren zien gaan door communautaristisch beleid?", luidt het nog.

bron: Belga