ECB stelt nieuw biljet van 50 euro voor

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het nieuwe biljet van 50 euro onthuld. Het bevat meer veiligheidskenmerken dan het huidige, wat valsemunters moet ontmoedigen. Het nieuwe biljet zal op 4 april 2017 in omloop worden gebracht. Het biljet van 50 euro is het meest gebruikte binnen de eurozone: er circuleren meer dan 8 miljard stuks, of zowat 45 procent van alle biljetten die in omloop zijn. Eerder kwamen er al nieuwe versies van de briefjes van 5, 10 en 20 euro. Het nieuwe biljet van 50 euro maakt deel uit van de "Europa-serie", aldus de ECB. Later zullen ook nog de briefjes van 100 en 200 euro worden aangepast, het biljet van 500 euro wordt afgeschaft.

Vooral de extra veiligheidskenmerken vallen op. Als men het nieuwe 50 euro-biljet tegen het licht houdt, is een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa te zien. De glanzend afgedrukte waarde "50" op de voorzijde verandert van smaragdgroen in diepblauw als men het biljet kantelt. De grondkleuren, oranje/bruin, veranderen niet. "Dankzij deze veiligheidskenmerken, kan men makkelijk de authenticiteit van het nieuwe biljet verifiëren, via de beproefde methode van voelen en kijken", luidde het dinsdag.

De oude 50 euro-briefjes blijven ook na april volgend jaar een geldig betaalmiddel. Ze zullen wel geleidelijk uit circulatie worden gehaald door de ECB.

bron: Belga