Celstraffen van 30 maanden met uitstel tot 16 jaar effectief voor terreurcel Verviers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 15 leden van de terreurcel van Verviers die in Brussel terechtstonden, zijn door de correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen die gaan van 30 maanden met uitstel tot 16 jaar effectief. Ze kregen ook boetes van 3.000 tot 30.000 euro. Drie verdachten, Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali, werden beschouwd als leidende figuren van een terroristische groep en schuldig bevonden aan het plannen van een aanslag die mensenlevens moest kosten. De twaalf andere verdachten werden schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Volgens de rechtbank was het dossier rond de terreurcel van Verviers een duidelijke voorafspiegeling van de aanslagen die later zouden volgen in Parijs en Brussel. Ook daar was er sprake van Syrië-strijders die naar Europa werden teruggestuurd om hier aanslagen te plegen die zoveel mogelijk mensenlevens moesten kosten. De rechtbank vond het daarbij opvallend dat heel wat van de betrokkenen, spilfiguur Abdelhamid Abaaoud op kop, nauwelijks enige religieuze vorming genoten hadden alvorens ze radicaliseerden maar wel vaak al herhaaldelijk in aanraking gekomen waren met het gerecht.

"Hun zogenaamde religieuze overtuiging is vaak een drogreden om in Syrië en in Europa zware gewelddaden te plegen", klonk het in het vonnis.

De advocaten van de verdachten toonden zich teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank.

"Het is duidelijk dat de schaduw van de aanslagen in Parijs en Brussel over dit dossier hangt", zei meester Xavier Carrette. "Die feiten hebben duidelijk grote indruk gemaakt op de rechtbank, die een voorbeeld heeft willen stellen. Ik denk niet dat dat de goede manier is om recht te spreken. Dat deze mensen ook de luchthaven Brussels Airport als doelwit zouden gehad hebben, lijkt me op bitter weinig gebaseerd en ongeloofwaardig."

bron: Belga