15 Belgen komen woensdag in actie op EK atletiek

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vijftien Belgische atleten komen woensdag in actie op de eerste dag van het EK in Amsterdam. Kevin Borlée (400m) en Michael Bultheel (400m horden) zijn vrijgesteld van de reeksen en treden direct in de halve finales aan. Julien Watrin en Jonathan Borlée verschijnen op de piste voor de reeksen van de 400m, Arnaud Ghislain is van de partij op de 400m horden. Polsstokspringers Arnaud Art en Ben Broeders moeten in de kwalificaties over 5m65 springen (of zich bij de 12 besten scharen) om zich te kwalificeren voor de finale. Het persoonlijk record van Art is 5m65, dat van Ben Broeders bedraagt 5m61. Het minimum voor de Olympische Spelen is 5m70. Jeroen D'hoedt hoopt zich dan weer te plaatsen voor de finale van de 3.000m steeple.

Bij de vrouwen loopt Almensh Belete de finale van de 10.000m. Renée Eykens (reeksen 800m) en Jolien Boumkwo (kwalificaties kogelstoten) zijn eveneens aan zet. Om de finale te bereiken in het kogelstoten is een worp van 17m30 nodig, Boumkwo's Belgische record is 17m09.

Olivia Borlée wil op de 200m haar chrono (23.02) van het voorbije BK bevestigen. Daarmee plaatste ze zich voor het EK en de Spelen. Woensdag staan de reeksen en de halve finales op het programma.

Anne Zagré gaat de piste op voor de 100m horden. De Brusselse stelt Rio voorop als doel, "maar dat verhindert niet een prestatie op dit EK".

Nafissatou Thiam treedt aan in de kwalificaties van het hoogspringen. De kwalificatielimiet voor de finale bedraagt 1m92. Thiams persoonlijk record is 1m97.

De tienkampers werken hun eerste dag af. Niels Pittomvils, Thomas Van der Plaetsen en Hans van Alphen gaan op zoek naar een ticket voor Rio. Daarvoor moeten ze 8.100 punten verzamelen.

bron: Belga