Mountainbiker valt uit 12 meter hoge ‘Loop of Doom’

De Canadese trailbiker en waaghals Matt Macduff heeft een poging ondernomen om zijn jarenlange droom te verwezenlijken: met de fiets door een gigantische ‘loop’ rijden. Door een gebrekkige voorbereiding liep de stunt helemaal in het honderd, maar Macduff geeft het niet op.

Loopings zijn een populaire stunt in heel wat extreme sporten. Zo bouwde de bekende skateboarder Tony Hawk enkele jaren geleden een looping voor skaters, wat spectaculaire beelden opleverde. Trailbiker Macduff reed in het verleden al met zijn fiets door een zes meter hoge looping. Begin dit jaar startte hij met een crowdfundingactie op Kickstarter om geld in te zamelen voor een monsterachtige looping die maar liefst 12 meter hoog zou worden.

In maart kon hij dan eindelijk beginnen bouwen in Zuid-Afrika. Daarbij liep echter heel wat mis. De bouw duurde twee weken langer dan verwacht. De looping raakte pas op het allerlaatste moment klaar. Het project verlengen was niet mogelijk, het team zat al diep in de rode cijfers, de terugvluchten waren geboekt en de motivatie zat diep onder het vriespunt. “Er waren oorspronkelijk twee weken gepland om de stunt voor te bereiden en te filmen”, zei de stuntman aan de extremesportsblog The Rise. “Nu moesten we dat allemaal doen op enkele uren. Achteraf bekeken waren we heel erg onvoorbereid, maar ik was ervan overtuigd dat het me zou lukken.”

Op de dag van de waarheid hield de regen stevig huis in Zuid-Afrika, waardoor er de hele dag niet gereden kan worden. Uiteindelijk waagde Macduff het erop, twee uur voor zonsondergang. Het gevaar bij een looping is dat je te weinig snelheid hebt, waardoor je er halfweg uitvalt, maar waar Macduff niet op gerekend had, is dat hij te snel zou gaan. Door de gigantisch hoge aanloop van zo’n 24 meter, haalde hij echter een veel te hoge snelheid. Macduff vloog uit de looping en liep dertien breuken op. Momenteel revalideert hij in zijn thuisland Canada. Aan de blog The Rise vertelt hij dat hij dolgraag een nieuwe poging zou wagen. “Ik wil niet zomaar een Joe Schmo-mountainbiker zijn, ik wil mijn stempel drukken op deze sport”, klinkt het strijdvaardig.