Jambon wijst op rol meer technologie en meer agenten op straat

Jambon wijst op rol meer technologie en meer agenten op straat

De daling van het aantal geregistreerde criminele feiten is het gevolg van een jarenlang volgehouden inspanning, met meer blauw op straat en een grotere inzet van technologische hulpmiddelen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vanmorgen verklaard in De Ochtend op Radio 1. Hij schuift de strijd tegen illegale wapenhandel als prioriteit naar voren. Volgens de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen telde de politie vorig jaar 898.826 criminele feiten. Dat is een daling van 7,7 procent ten opzichte van 2014. Het is meteen ook het vierde jaar op rij dat de cijfers afnemen.

Volgens minister Jambon is het de bedoeling verder te gaan met het inschakelen van technologische hulpmiddelen. De inzet van zogenaamde ANPR-camera’s maakt het bijvoorbeeld mogelijk via nummerplaatherkenning geseinde voertuigen te detecteren. In de meerjarenplannen is de inzet van duizenden extra ANPR-camera’s voorzien. Ook wijst de vicepremier op de PNR-databank voor passagiersgegevens.

Aangiftes van internetfraude en terrorisme zitten in stijgende lijn. Jambon bevestigt dat er zich in de criminele wereld een verschuiving voordoet van de “gewone naar de virtuele wereld”, die zich vertaalt in de statistieken. En de toename onder de noemer terrorisme heeft ermee te maken dat meer zaken strafbaar zijn geworden, zoals het aanzetten tot het vertrek naar Syrië om er aan de zijde van IS te gaan vechten.

De minister schuift de strijd tegen illegale wapenhandel als prioriteit naar voren. Tijdens internationale vergaderingen wordt al eens richting België gekeken, en meer in het bijzonder Brussel, als draaischijf voor illegale wapens, bevestigde Jambon.

bron: Belga