Hoeveelheid voorgeschreven antibiotica blijft stijgen ondanks vele campagnes

door
Belga
Leestijd 2 min.

De hoeveelheid voorgeschreven antibiotica in België is de laatste tien jaar opnieuw gestegen, en dit ondanks de talrijke campagnes die wijzen op de nefaste gevolgen van intensief antibioticagebruik. Dat blijkt uit een studie van de Université Catholique de Louvain (UCL) die vanmorgen gepubliceerd is. Sinds het begin van de jaren 2000 lanceert de Belgische regering jaarlijks een sensibiliseringscampagne die wijst op de schadelijke gevolgen van overmatig antibioticagebruik. "Het doel is om de vraag van de patiënten naar antibiotica te verminderen en het zo de dokters makkelijker te maken om ze niet voor te schrijven", verklaart Paul Tulkens, emeritus hoogleraar van het Louvain Drug Research Institute van de UCL.

Het onderzoek van de UCL wijst echter uit dat de totale hoeveelheid verdeelde antibiotica tussen 2001 en 2013 met 14 procent gestegen is. "Tien jaar na de eerste campagnes staan we eigenlijk nog nergens", zegt Tulkens. "De campagnes zijn zeker belangrijk maar hebben slechts een effect op korte termijn. Wat nodig is, is een radicale verandering van houding, anders riskeren we dat ziektes uiteindelijk steeds resistenter worden aan onze antibiotica."

Tulkens verwijst naar het systeem in Nederland, waar drie keer minder antibiotica wordt verdeeld. "Het verschil is dat de verdeling van antibiotica in Nederland aan veel striktere regels gebonden is. Zo kan een apotheker bijvoorbeeld ingaan tegen de beslissing van een arts om antibiotica voor te schrijven als hij die antibiotica als overbodig beschouwt. Daarnaast moet men in Nederland altijd eerst via de huisarts passeren alvorens men naar een specialist gaat. In België kan men de huisarts omzeilen en zo toch aan een voorschrift raken indien de huisarts zelf weigert antibiotica voor te schrijven."

bron: Belga