Zorgt derde rit in Tour voor zege voor Belgische ploegen?

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Granville, een stadje aan de Normandische kust, is om 11u55 de officiële start gegeven van de derde rit in de 103e editie van de Tour de France. De etappe brengt de renners over 223 vlakke kilometers naar Angers waar wellicht wordt gesprint om de zege. Na zijn zege gisteren nam Peter Sagan de gele trui over van Mark Cavendish en die zou hij best wel nog een tijdje kunnen vasthouden. De rit van vandaag is immers voer voor sprinters, een typische geeuwetappe waar een vroege vlucht gedoemd zal zijn om te mislukken.

De eerste massasprint werd, toch ietwat verrassend, gewonnen door Mark Cavendish die de sprinterformaties van Etixx-Quick Step en Lotto-Soudal een hak zette. Tijd voor revanche dus, want de ploeg van Lefevere werd ook gisteren tweede met Julian Alaphilippe. "We kunnen inderdaad revanche nemen", vertelde ploegleider Wilfried Peeters van Etixx-Quick Step voor de start. "Het is niet dat we fouten hebben gemaakt in die eerste rit. Inderdaad, ik had aangeraden om de sprint van de andere kant op te zetten, uit de wind, maar dat gebeurde niet. Dat is geen drama, dat is een sprint, je kan niet zomaar je trein van de ene naar de andere kant verplaatsen. Onze ambitie is om vandaag te winnen met Marcel."

De finale is in Angers, waar Tom Boonen in 2004 zijn eerste van zes sprintzeges pakte in de Tour. "Al is de aanloop nu wel van de andere kant", meent Peeters. "Het wordt een technische finish, met toch enkele bochten. Het wordt opletten."

Intussen likken enkele renners hun wonden na de valpartijen van het voorbije weekend. Alberto Contador viel twee dagen op rij en kreeg al 48 seconden aangesmeerd van Chris Froome en Nairo Quintana. "Ik bekijk het dag per dag", vertelde hij voor de start, "vooral mijn bil en kuit doen pijn. Ik moet op de tanden bijten." Alle 198 renners zijn overigens nog steeds in koers en trokken zich om 11u45 op gang richting de officiële start tien minuten later.

Aan Belgische zijde genoot Jasper Stuyven, gisteren in de laatste 500 meter voor de finish gegrepen door het peloton, van zijn bolletjestrui vanochtend. Hij zal die, wegens slechts één gecategoriseerd klimmetje van vierde categorie na 25,5 kilometer onderweg, wellicht ook vanavond nog eens mogen showen op het podium.

bron: Belga