VIB-onderzoekers ontdekken nieuwe piste in strijd tegen kanker

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een onderzoeksteam onder leiding van Jean-Christophe Marine (VIB-KU Leuven) heeft een ontdekking gedaan die kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe, effectievere medicijnen tegen kanker. Dat maakte VIB-KULeuven bekend. Het team ontdekte in samenwerking met het Cédric Blanpain Lab (ULB) dat NEAT1, een lang niet-coderend RNA, een therapeutisch doelwit kan zijn in de strijd tegen kanker. NEAT1 draagt niet bij tot eiwitvorming, maar wel tot de vorming van zogenoemde 'paraspeckles', deeltjes die voorkomen in de celkernen van kankercellen. NEAT1 is volgens onderzoek niet essentieel voor normale embryonale ontwikkeling: volwassen muizen waarbij NEAT1 werd uitgeschakeld, zijn levensvatbaar en gezond.

Een cruciale bevinding van het onderzoek van VIB-KU Leuven is dat NEAT1/paraspeckles noodzakelijk zijn voor het overleven van snel delende kankercellen. Muizen waarbij dat werd uitgeschakeld, bleken beschermd tegen de ontwikkeling van huidkanker. "Ons onderzoek toont aan dat kankercellen doeltreffender gedood kunnen worden als we NEAT1/paraspeckles uit de celkern verwijderen", aldus professor Jean-Christophe Marine. "Met andere woorden: het verlies van NEAT1 maakt kankercellen veel kwetsbaarder voor chemotherapie. Onze bevindingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van medicijnen die erop gericht zijn om NEAT1 uit te schakelen."

Aangezien normale cellen NEAT1/paraspeckles niet nodig hebben, zijn deze deeltjes veelbelovende therapeutische doelwitten, klinkt het nog. Nu willen de onderzoekers achterhalen hoe het NEAT1-mechanisme precies werkt.

VIB stelt een e-mailadres ter beschikking omdat het onderzoek veel vragen kan oproepen: patienteninfo@vib.be. Iedereen kan hier met vragen omtrent dit en ander medisch gericht onderzoek terecht, klinkt het.

bron: Belga