Peter Sagan wil meer veiligheid door wijziging 3 kilometer-regel

Peter Sagan wil meer veiligheid door wijziging 3 kilometer-regel

Het thema veiligheid staat bij veel renners op de agenda in deze Tour. Peter Sagan klaagde zondag na zijn ritzege en gele trui aan dat er te veel “gekken” rondrijden in het peloton en er nog weinig respect is. Vandaag lanceerde hij een oproep aan de UCI om de 3-Kilometer-regel te wijzigen. “Het was een lange dag en enkel de laatste twintig kilometer waren plezant”, stak de gele trui van wal. “Voor het overige was het recht blijven, eten en drinken. Dat ik de gele trui houd, doet mij plezier. Het groen is natuurlijk een doel, maar ik wil vooral in één stuk Parijs halen. Met mijn conditie ben ik in ieder geval tevreden.”

Valpartijen horen er bij in het wielrennen, maar volgens Sagan moet de drie-kilometerregel gewijzigd worden, zodat de klassementsrijders in die laatste drie kilometer niet meer zouden hoeven mee te sprinten. Nu is het zo dat tijdsverschillen aan de finish worden opgemeten, elke seconde telt. Alleen als renners in de laatste drie kilometer van een vlakke rit worden opgehouden door een valpartij, krijgen ze de tijd van de winnaar.

“Te veel renners, ook die voor het klassement, mengen zich nog in die finale”, weet Sagan. “Dat maakt het allemaal veel gevaarlijker. Het zou beter zijn voor onze veiligheid als die regel verandert. Iedereen praat over veiligheid en ik kan begrijpen dat er iets gebeurt tussen sprinters in een sprint, maar het is jammer dat dingen gebeuren als ook jongens die daar helemaal niets te zoeken hebben de oorzaak zijn van een val, of die mee veroorzaken, gewoon omdat we met te veel zijn. Vandaar deze oproep.”

bron: Belga