Frankrijk dreigt Europese detacheringsrichtlijn naast zich neer te leggen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse eerste minister Manuel Valls dreigt ermee de Europese detacheringsrichtlijn niet langer toe te passen. Die richtlijn bepaalt de voorwaarden voor de tijdelijke tewerkstelling van werknemers in andere EU-landen en is door Europees commissaris Marianne Thyssen opengebroken in de strijd tegen sociale dumping. Valls begrijpt echter niet waarom werknemers hun sociale bijdragen nog altijd in hun land van herkomst zouden moeten betalen. Valls vindt dat er een level playing field moet worden ingevoerd door de sociale bijdragen op te trekken. "De Franse regering probeert iedereen daarvan te overtuigen, veel landen zijn het met ons eens. Maar als we niet worden gehoord, dan zal Frankrijk deze richtlijn niet meer toepassen", zei hij zondagavond tijdens een interview op TF1.

In maart van dit jaar brak Thyssen, als commissaris bevoegd voor Werk en Sociale Zaken, de uit 1996 daterende richtlijn open. Ze wil de oneerlijke concurrentie door buitenlandse werknemers aanpakken door hen niet langer het minimumloon van hun gastland te garanderen, maar alle geldende loon- en arbeidsvoorwaarden. 'Gelijk loon voor gelijk werk', is haar motto. Aan het principe dat de sociale zekerheidsbijdragen in het thuisland moeten worden betaald, raakt ze echter niet.

Voor Valls kan dit dus niet door beugel. "Dat ze (de buitenlandse werknemers, red.) niet dezelfde sociale bijdragen betalen, kan niet blijven duren. Deze sociale dumping is onhoudbaar." Hij hekelt een "Europese constructie die bij loontrekkenden voor een enorme ravage zorgt".

De Franse premier is niet de eerst die felle kritiek uit op de herziening van de detacheringsrichtlijn. Omdat elf (voornamelijk Oost-Europese) lidstaten vinden dat Thyssen net te ver gaat, moet ze haar huiswerk sowieso opnieuw doen. Valls wil echter dat Thyssen ook het systeem van de sociale bijdragen aanpakt, een verzuchting die ook leeft bij Belgische politici.

bron: Belga