“Europese steenkoolcentrales zorgen elk jaar voor 23.000 vroegtijdige overlijdens”

Europese steenkoolcentrales zorgen elk jaar voor 23.000 vroegtijdige overlijdens

Luchtvervuiling veroorzaakt door Europese steenkoolcentrales zorgt elk jaar voor 22.900 vroegtijdige overlijdens en zadelt tienduizenden mensen op met allerhande gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit een rapport van de Health and Environment Alliance (HEAL) in samenwerking met WWF en de klimaatorganisaties CAN en Sandbag. De medische kosten veroorzaakt door steenkoolcentrales lopen volgens datzelfde rapport op tot 62,3 miljard euro. Het rapport, getiteld ‘Europe’s Dark Cloud: How coal-burning countries make their neighbours sick’, biedt een gedetailleerd overzicht van de impact van de steenkoolcentrales. Daarvoor doet het beroep op de emissiedata van 257 van de 280 functionerende centrales in Europa in 2013. Die genereren samen bijna een vierde van alle elektriciteit in de EU.
Uit het rapport blijkt dat meer dan 22.900 vroegtijdige overlijdens kunnen toegeschreven worden aan vervuiling veroorzaakt door steenkoolcentrales. De verspreiding van fijnstofdeeltjes en andere schadelijke stoffen verhoogt met name de kans op hart- en vaatziekten, beroertes, longkanker en andere longziektes. Daarnaast leidt de stofwolk jaarlijks ook tot 11.800 gevallen van chronische bronchitis en meer dan 500.000 asthma-aanvallen bij kinderen.
De meest schadelijke landen volgens het rapport zijn Polen (5.830 vroegtijdige overlijdens veroorzaakt), Duitsland (4.350), het Verenigd Koninkrijk (2.870), Roemenië (2.170) en Bulgarije (1.570). Het rapport stelt ook dat de gevolgen van vervuiling door steenkoolcentrales over de landsgrenzen heen zichtbaar zijn. Zo veroorzaakt Polen vier keer meer vroegtijdige overlijdens in zijn buurlanden dan in eigen land.
In België werden enkel de emissiedata van de steenkoolcentrale in Langerlo, die ondertussen als laatste van het land gesloten is, opgenomen in de studie. Die was in 2013 verantwoordelijk voor 40 vroegtijdige sterfgevallen. Luchtvervuiling uit de buurlanden leidde dan weer tot 510 vroegtijdige overlijdens in België in het jaar 2013.

bron: Belga