Conservatieve regering verliest veel zetels in Australië

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Australische kiezers hebben de conservatieve regering na drie dienstjaren en een opstand binnen de partij bij de parlementsverkiezingen afgestraft. De regeringscoalitie verloor gisteren haar duidelijke meerderheid. De socialistische minderheid veroverde aanzienlijk terrein, maar behaalde volgens de prognoses onvoldoende zetels voor een regeringswissel. Australië stevent af op een patstelling. Inmiddels onderzoekt de politie een bedrieglijke sms die op de verkiezingsdag werd verzonden. In het tekstberichtje stond dat de regeringscoalitie in geval van een overwinning de gezondheidszorg Medicare wil privatiseren. De coalitie schakelde daarop de politie in. Regeringsleider Malcolm Turnbull beschuldigt Labour ervan de kiezers met deze leugen onmiddellijk voor de stemming schrik aangejaagd te hebben. Dat heeft de coalitie stemmen gekost. Het definitief resultaat zal daarom pas ten vroegste pas dinsdag voorliggen.

Premier Malcolm Turnbull had de vaak blunderende verkiezingswinnaar van 2013, Tony Abbott, in september 2015 ten val gebracht. Turnbull belooft de kiezers meer groei en jobs, Labourvoorzitter Bill Shorten wil meer geld voor onderwijs en gezondheidszorg. Beide politici hadden zich afgelopen nacht nog zegezeker getoond.

Volgens de prognoses beschikken beide kampen nu over 67 van de in totaal 150 zetels, vijf gingen er naar de kleine partijen en in elf kiesdistricten ligt het resultaat nog open. Een partij heeft 76 zetels nodig voor de meerderheid. De regeringscoalitie beschikte eerder over 90 zetels, Labour over 55.

De kiescommissie zal vandaag en morgen de voor de verkiezingsdag afgegeven stemmen bundelen en met de telling pas dinsdag beginnen, aldus Turnbull. Er is net zoals in België stemplicht. Kiesbureaus waren deels al voor de eigenlijke verkiezingsdag open. Wie verhinderd was, kon zijn stem vooraf afgeven of schriftelijk stemmen.

Kiezers moeten de kandidaten op hun stembrief volgens een ranglijst benoemen. Als geen kandidaat de meerderheid bereikt, valt degene met de minste stemmen af. Van de kiezers die voor de uitgeschakelde kandidaat hebben gestemd, wordt de tweede voorkeurstem in acht genomen. Het eliminatieproces gaat verder totdat een winnaar vaststaat. Volgens de kiescommissie liggen beide grote kampen vandaag na de op de verkiezingsdag afgegeven stemmen heel dicht bij elkaar: 50,11 procent voor de coalitie, 49,89 procent voor Labour. Bij het stemmen per brief gaat de voorkeur traditioneel uit naar de conservatieven.

Bron: Belga