Belgische onderzoekscommissie naar aanslagen laat zich niet opjagen door Frans verslag

Belgische onderzoekscommissie naar aanslagen laat zich niet opjagen door Frans verslag

De onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel en Zaventem is niet van plan om zich te laten opjagen door het resultaat van de Franse onderzoekscommissie naar de aanslagen in Parijs. Dat rapport wordt morgen gepubliceerd, maar vanmorgen lekten reeds enkele Belgische elementen uit. Volgens de Franse onderzoekscommissie gaven de Belgische inlichtingendiensten, die op de hoogte waren van het feit dat Salah Abdeslam aan het radicaliseren was, die informatie niet door in de Schengen-databank (SIS). Iets wat de staatsveiligheid intussen trouwens tegensprak.
Binnen de Belgische onderzoekscommissie spreekt voorlopig niemand zich uit over de kwestie. Dat luik van het onderzoek zal immers pas na de zomer gevoerd worden. En de Belgen zijn niet van plan om hun agenda te laten dicteren door het Franse rapport of eventuele andere elementen die uitlekken in de pers, luidt het maandag bij verschillende leden.
De Belgen zullen het rapport in elk geval wel krijgen. Dat spraken ze twee weken geleden af in Parijs, toen ze bij hun collega’s op bezoek gingen. En het mag duidelijk zijn dat alle Belgische elementen in het Franse rapport wel degelijk zullen worden uitgespit.

bron: Belga