Farage stopt als UKIP-leider

door
Jelle
Leestijd 1 min.

Nigel Farage, een van de belangrijkste voorvechters van een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, stapt op als partijleider van UKIP. Hij zet zijn politieke carrière op een lager pitje.

Farage (foto) is bij ons vooral bekend omdat hij Herman van Rompuy verweet «het charisma van een natte dweil» te hebben toen die president van de Europese Raad werd. Hij was de voorbije maanden, naast voormalig burgemeester van Londen Boris Johnson, het gezicht van de Leave-campagne. Farage ijvert al twintig jaar voor een Brexit en is een van de oprichters van de eurosceptische partij UKIP (United Kingdom Independence Party). Hij haalde zijn slag thuis toen de Britten op 23 juni in een referendum verrassend kozen om uit de EU te stappen.

Farage wil zich naar eigen zeggen focussen op zijn privéleven. «Tijdens de campagne voor het referendum zei ik: ‘ik wil mijn land terug', vandaag zeg ik: 'ik wil mijn leven terug'», klonk het. Het is al de derde keer dat hij afscheid neemt als voorzitter, maar ditmaal zegt hij zeker niet te zullen terugkeren. Hij blijft wel zetelen in het Europees parlement.

Douglas Carswell, partijgenoot van Farage en het enige parlementslid van UKIP, tweette meteen na die bekendmaking een smiley. Beide UKIP-kopstukken staan al een tijdje lijnrecht tegenover elkaar. Carswell verwijt Farage dat hij te ver gaat met zijn rechts-populistische anti-migratiediscours. Toch zei die eerste meteen dat hij geen kandidaat is om de nieuwe partijleider te worden.