Brussel-Noord haalt Brussel-Zuid in als drukste station van het land

door
Belga
Leestijd 1 min.

Brussel-Noord was vorig jaar, met gemiddeld 63.104 instappende reizigers op weekdagen, het drukste station van het land. Dat blijkt uit de reizigerstellingen 2015 van spoorwegmaatschappij NMBS. Het haalt daarmee Brussel-Zuid én Brussel-Centraal in, die in 2014 het Noordstation nog vooraf gingen. Brussel-Noord had in 2014 al een forse vooruitgang gemaakt in vergelijking met het jaar voordien. Toen ging dat station er met 24 pct op vooruit, en in 2015 steeg het aantal reizigers per week met goed 8 pct. Het Brusselse Zuidstation ging er ook op vooruit, met 1 pct. Centraal ging er zelfs licht op achteruit. Een sluitende verklaring zegt NMBS niet te hebben voor die verschuiving. "Reizigerstellingen geven ons eerder een indicatie, daar zit dus wel een foutenmarge op", aldus woordvoerder Dimitri Temmerman.

Gent-Sint-Pieters (55.817 reizigers) en Antwerpen-Centraal (33.614 reizigers) vervolledigen de top 5. Daarna komen Leuven, Ottignies, Mechelen, Namen en Brugge.

Het station van Brussels Airport staat niet in de top 10 van grootste stations, maar het aantal reizigers in de week steeg er wel van 6.934 in 2014 naar 7.983 vorig jaar, of een stijging met 15 pct. Over heel het jaar telde de NMBS in dat station 4,2 miljoen reizigers, of 7,2 pct meer dan in 2014. De afgelopen jaren is het aanbod van en naar het station sterk uitgebreid.

Het minst gebruikte station in Vlaanderen is dat van Aarsele (Tielt) in West-Vlaanderen, met 24 passagiers. In Wallonië is dat Hourpes (Henegouwen), waar 9 reizigers instappen.

bron: Belga