Zomerkoopjes kennen een matige start

door
Belga
Leestijd 2 min.

De zomerkoopjes zijn niet bepaald flitsend gestart, blijkt uit een rondvraag verricht door verschillende handelsorganisaties. Zij wijzen naar het slechte weer als grote schuldige. "De slechte voorspellingen zetten niet bepaald aan om koopjes te doen", aldus Marieke Huion van Comeos. Het bij Unizo aangesloten Mode-Unie noemt ook de koppelverkoop en de braderieën als een mogelijke reden. De FOD Economie laat weten de afgelopen dagen acht meldingen ontvangen te hebben over het niet-respecteren van de sperperiode - een jaar geleden waren dat er 31. Bij Comeos vermoeden ze dat koppelverkoop niet heeft meegespeld in het geringe succes van de eerste koopjesdag. "Bij de start van de koopjes was de stock dezelfde als vorig jaar", zegt Huion. "Hoewel er toen ook koppelverkoop geweest was, steeg de omzet op de eerste soldendag wel met 20 pct in vergelijking met het jaar ervoor." Dit jaar ziet de federatie voor handel en diensten een omzetdaling met 10 pct. "Shoppingcentra doen het wel goed: vermoedelijk omdat klanten daar verschillende winkels onder één dak vinden."

Mode-Unie besluit uit haar rondvraag dat de zomersolden kalm op gang komen, zowel in de grote steden als buiten de stadskernen. De bevraagde winkeliers hopen tegen het eind van de dag op een status quo in vergelijking met vorig jaar. "De zelfstandige winkeliers starten gemiddeld met een korting van 30 pct", aldus Mode-Uniedirecteur Isolde Delanghe. In de aanloop naar de koopjesperiode zegt twee derde van de winkeliers slechtere zaken te hebben gedaan dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Ook zelfstandigenorganisatie NSZ deed een bevraging. Daar zien de winkeliers een omzetstijging met 1 pct. "Om het slecht voorjaar goed te maken, zullen de solden de komende dagen en weken veel beter moeten verlopen", waarschuwt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

bron: Belga