Mohammed Belkaïd is nooit ondervraagd in jacht op Abdeslam

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mohammed Belkaïd, de 35-jarige terrorist die op 15 maart werd neergeschoten in de Driesstraat in Vorst, is in november 2015 niet ondervraagd door Belgische speurders die op zoek waren naar Salah Abdeslam. Dat meldt het federaal parket, dat daarmee een artikel van de Franse krant Le Monde tegenspreekt. Die had gemeld dat Belkaïd op 19 november opgepakt was maar na zijn verhoor werd vrijgelaten. "Na de aanslagen in Parijs zijn inderdaad verschillende personen verhoord maar Mohammed Belkaïd was daar niet bij", aldus het federaal parket. Mohammed Belkaïd werd op 15 maart 2016 neergeschoten in de Driesstraat in Vorst. Een ploeg van Belgische en Franse speurders werd toen onder vuur genomen toen ze daar een huiszoeking wilden uitvoeren. De politie belegerde daarop urenlang de flat maar terwijl Belkaïd de politie op afstand hield tot hij door een scherpschutter werd neergeschoten, konden twee andere verdachten, Salah Abdeslam en Amine Choukri, vluchten. Zij werden drie dagen later opgepakt in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek.

Volgens het federaal parket is het zeer waarschijnlijk dat Mohammed Belkaïd de echte naam is van Samir Bouzid, één van de mannen voor wie het federaal parket op 4 december een opsporingsbericht verspreidde. Die twee mannen, "Bouzid" en "Soufiane Kayal", waren op 9 september aan de Oostenrijks-Hongaarse grens gecontroleerd in gezelschap van Salah Abdeslam, en waren vier dagen na de aanslagen in Parijs gefilmd in een Western Union-bureau, waar ze geld overschreven naar Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud. "Soufiane Kayal" werd later geïdentificeerd als Najil Laachraoui, die zichzelf op 22 maart opblies in Zaventem.

Belkaïd zou ook de bestemmeling geweest zijn van het sms-je "On est parti, on commence", dat de terroristen op 13 november verstuurden net voor ze de Parijse concertzaal Bataclan binnenvielen.

bron: Belga