Gat in sociale zekerheid: “Heel spijtige voorstelling van zaken door N-VA”

Gat in sociale zekerheid: "Heel spijtige voorstelling van zaken door N-VA"

Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is niet te spreken over het nieuws als zou het gat in de sociale zekerheid opgelopen zijn tot 748 miljoen euro. “Dat is een heel spijtige voorstelling van zaken die de N-VA aangrijpt om te zeggen dat er bespaard moet worden in de sociale zekerheid”, zegt hij in De Ochtend op Radio 1. De cijfers staan in De Tijd en komen uit een rapport van het beheerscomité van de sociale zekerheid. Een tekort van 748 miljoen euro is 229 miljoen meer dan bij de begrotingscontrole van april. N-VA-Kamerlid Jan Spooren grijpt de cijfers aan om opnieuw te pleiten voor besparingen in de sociale zekerheid.

Maar CD&V-vicepremier Peeters is het met de analyse van zijn coalitiepartner niet eens. “Een heel spijtige voorstelling van feiten”, reageert hij. Hij wijst erop dat het beheerscomité vanmiddag nog moet samenkomen.

Het in het voorjaar vastgestelde tekort van 519 miljoen euro kwam er na een “technische berekening”, aldus Peeters. Dat er nu over 748 miljoen gesproken wordt, is opnieuw “een technische voorstellingswijze”.

Peeters wacht naar eigen zeggen rustig de vergadering van het beheerscomité af. “Ik ga ervan uit dat die 519 miljoen euro technisch is gecorrigeerd, maar het is niet zo dat de sociale zekerheid nu met een gat van 748 miljoen euro wordt geconfronteerd. Er is geen reden om nu te gaan inhakken op de sociale zekerheid.” Spreken over een tekort van bijna 750 miljoen, is volgens Peeters “niet verstandig”.

bron: Belga