Tour belooft weinig soeps voor Belgische wielerfans

Met al de Rode Duivels-gekte zou je het bijna uit het oog verliezen, maar morgen schiet de 103de editie van de Tour uit de startblokken in de schaduw van de Mont-Saint-Michel. Voor de gemiddelde wielerfan een van de hoogtepunten van het jaar, al hebben wij als Belgen weinig om naar uit te kijken.

Geen sprinter, geen chronospecialist, geen topklimmer en ook geen enkele serieuze kandidaat voor het eindklassement: het heeft er ooit al beter uitgezien voor ons land bij de start van de belangrijkste rittenkoers ter wereld. Hoewel er na het last minute afzeggen van Dries Devenyns nog veertien landgenoten hun kans wagen, rust alle hoop op wat opwinding op de schouders van Greg Van Avermaet (foto), al had de Philippe Gilbert die vorig weekend voor de tweede keer Belgisch kampioen werd de komende drie weken ook wat kunnen uitvreten. De Ardennees droomt echter van de Spelen en zo mag Van Avermaet bij BMC zijn kans wagen in de overgangsetappes, zoals hij vorig jaar met succes deed na een episch spurtduel met Peter Sagan.

VDB 2.0

Belgian Jurgen Van Den Broeck of Team Katusha pictured during the first stage of the Tour of Oman 2016 cycling race, a 145 km route from the Oman Exhibition Centre to Al Bustan, Oman, Tuesday 16 February 2016. The Tour of Oman 2016 is taking place from 16 to 21 February. BELGA PHOTO YUZURU SUNADA

Ook Serge Pauwels zorgde toen voor wat Belgische animo, met een verdienstelijke dertiende plaats in het eindklassement als resultaat. In een niet zo ver verleden startte er met de vaak verguisde Jurgen Van den Broeck elk jaar een geloofwaardige kandidaat voor de top vijf, maar ook die tijden zijn voorbij. De laatste keer dat VDB kon schitteren in de Tour was in 2012, sindsdien heeft hij veel van zijn pluimen als ronderenner verloren. Het verklaart meteen waarom hij bij zijn nieuwe ploeg Katusha niet langer de vrijheid krijgt om zijn eigen ding te doen. Het palmares van Joaquim Rodriguez is tien keer zo lang en dus zal Van den Broeck zich de komende weken uit de naad moeten werken voor het Spaanse lichtgewicht, altijd goed voor een ritzege of twee.

Froome vs Quintana

Great Britain's Christopher Froome (L), wearing the overall leader's yellow jersey, and Colombia's Nairo Quintana, wearing the best young's white jersey, take the start of the 138 km nineteenth stage of the 102nd edition of the Tour de France cycling race on July 24, 2015, between Saint-Jean-de-Maurienne and La Toussuire, French Alps. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD

In de strijd om de gele trui – en eigenlijk ook alle andere truien – zal de Belgische inbreng verwaarloosbaar zijn. De druk ligt opnieuw bij titelverdediger Chris Froome, voor wie de voortekenen behoorlijk gunstig zijn. Net als bij zijn vorige twee eindzeges won hij een maand geleden de Dauphiné, traditioneel een betrouwbare waardemeter voor de Tour. Bergop kwam de Brit toen beter voor de dag dan Alberto Contador, al is het nooit verstandig om El Pistolero af te schrijven. In tegenstelling tot Froome en zijn immer imposante Sky-blok moet Contador in de bergen wel grotendeels zelf de kastanjes uit het vuur halen, wat zijn kans op succes er niet groter op maakt.

Italiaans duo

Italy's Vincenzo Nibali (C) rides with teammates during the 14th stage of the 99th Giro d'Italia, Tour of Italy, from Farra d'Alpago to Corvara on May 21, 2016. / AFP PHOTO / Luk BENIES

Froome schuift zelf Nairo Quintana naar voren als zijn voornaamste belager. Het Colombiaanse pluimpje strandde al twee keer op de tweede plaats en is er meer dan ooit op gebrand om de eerste Zuid-Amerikaan te worden die op de Champs-Elysées met de gele trui mag pronken. Met onder meer Alejandro Valverde, Dani Moreno en zijn landgenoot Winner Anacona – de coolste naam in het peloton – is Quintana bij Movistar bovendien meesterlijk omringd. Het vierde blok is van Russische makelij, zij het dan op Italiaanse leest geschoeid. Na zijn eindzege in de Vuelta mag de jonge Fabio Aru bij Astana vol zijn kans gaan, met Giro-winnaar Vincenzo Nibali als eventuele wisselkopman.