Teveel zitten kan je het luie-poep-syndroom geven

Students expose their buttocks during a march to demand more government funding for education in Bogota, Colombia, on October 16, 2013. AFP PHOTO/Guillermo Legaria / AFP PHOTO / GUILLERMO LEGARIA

Volgt het advies van Bob Marley en get up, stand up. Doe je dat niet, dat bestaat de kans dat je zitvlak binnenkort het slachtoffer wordt van het luie-poep-syndroom. Het klinkt misschien grappig, maar het kan serieuze consequenties hebben voor lichaam.

Ons leven draait tegenwoordig rond computers. Veel van onze jobs vereisen dat we elke dag uren aan een stuk voor een scherm zitten en achteraf smijten we ons dan nog eens meteen in de zetel. Dat gedrag is allesbehalve gezond voor onze spieren en gewrichten. Het grootste slachtoffer van al dat zitten is misschien wel ons achterste, want van al te weinig stilzittenwordt je poep ongelooflijk lui.

Concreet gaat om je bilspieren, de grootste spieren van je lichaam. In een zithouding zijn ze ontspannen en als we ontelbaar veel uren zitten, kunnen ze permanente schade oplopen. Net zoals voor andere spiergroepen, telt ook hier de uitspraak: “If you don’t use it, you lose it.”

De meeste directe gevolgen zijn stijve heupen, maar dat stopt het niet. De bilspieren maken deel uit van een keten van spiergroepen die zorgen voor het postuur van een lichaam. Als het onderste deel van die keten verzwakt is, moeten de bovenste delen dat compenseren. Dat kan leiden tot rugpijn en scheve schouders. Dat kan op zijn beurt zorgen voor extra klachten zoals pijnlijke knieën en plattere voeten. Uiteraard zijn slappen bilspieren ook niet bevorderlijk voor een strakke poep.

Er zijn wel een aantal zaken die je kan doen om te vermijden dat poep lui wordt. Probeer regelmatig te sporten en voor of na het werk te gaan wandelen. Bovendien zijn er ook aantal fitnessoefeningen die je kunnen helpen. Squats, lunges en bridges zullen je onderrug en je bilspieren versterken. Nog een laatste tip: just don’t be a couchpotatoe.

Foto AFP / G. Legaria