Eén op vijf soldenshoppers doet miskoop

20160102 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows Nieuwstraat/ Rue Neuve and during the official start of the winter sales, Saturday 02 January 2016 in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Vandaag beginnen de zomersolden. Voor driekwart van de Belgen is dat het uitgelezen moment om de laatste trends voor een zacht prijsje in huis te halen. Toch is het aangewezen om kritisch te blijven. Eén op vijf Belgen laat zich tijdens de solden verleiden tot een miskoop.

Vooral vrouwen laten zich vaak overhalen tot een ongelukkige aankoop. Uit een onderzoek van 2dehands.be blijkt dat 26% van de vrouwen regelmatig een miskoop doet, tegenover slechts 12% van de mannen. Voor 80% van de Belgen vormen lage prijzen het doorslaggevende argument voor een impulsaankoop die achteraf gezien beter in de rekken was blijven hangen.

Toch zijn lage prijskaartjes niet de enige redenen waarom we een miskoop doen. Eén vierde van de soldenshoppers geeft aan weleens een maat groter of kleiner te kopen wanneer de juiste maat niet beschikbaar is. En bij lange rijen aan de paskamers neemt 12% van de koopjesjagers de moeite niet om een kledingstuk eerst even aan te trekken, waardoor er achteraf thuis geconcludeerd moet worden dat het om een miskoop gaat.

Toch zijn er enkele vuistregels waarmee je kunt verhinderen dat je je de aankoop achteraf betreurt. «Ruim op voorhand je kleerkast op en maak een lijstje met wat je echt nodig hebt. Je ongebruikte kleding kan je dan nog verkopen, zodat er extra geld vrijkomt voor de solden», zo klinkt het bij Petra Back, woordvoerder van 2dehands.be. Twee op de drie Belgen ruimt minstens één keer per jaar hun kleerkast op, 9% doet dit vlak voor de solden.

De stad Brussel wil het soldenshoppen gemakkelijker maken met het project ‘Valet in the city’, een gratis parkeerservice. Shoppers kunnen hun wagen achterlaten bij het Stefaniaplein en de kruising van de Waterloolaan met de Naamsestraat, waarna die in een ondergrondse garage geparkeerd wordt door één van de medewerkers.