De oplossing voor een lookadem is bekend

Lookbroodjes of patatas alioli zijn overheerlijk, maar achteraf jaagt je stinkende adem iedereen rondom je heen weg. Wil je dat sociaal isolement in de toekomst vermijden, zorg dan dat je altijd een citroen op zak hebt.

Het is één van de grote dilemma’s in het leven. De smaak van die extra look op je pizza zal je van je stoel doen glijden van tevredenheid, maar weegt dat op tegen het beeld van je vrienden die achteraf gillend wegrennen van de geur die uit je mond komt? Binnenkort zal die afweging je niet meer lastigvallen, want volgens de Britse auteur Andy Brunning is een citroen het beste middel om een lookadem te bestrijden.

Brunning schreef het boek ‘Why Does Asparagus Makes Your Wee Smell’ en legt daarin uit waarom look voor zo’n slechte adem zorgt. Alles begint bij de ontmanteling van het product in je maag. Tijdens de vertering komt het enzyme allylmethylsulfide vrij. Dat enzyme heeft een enorm indringende geur, die het dankt aan zijn zwavelonderdelen, en blijft zo’n 24 uur lang rondhangen in het lichaam.

De microscopisch kleine stinkbommen worden opgenomen in het bloed en reizen door naar de longen en de mond. Een kauwgom of je mond spoelen zullen de geur dus niet terugdringen, want de bron van het kwaad bevindt zich in de longen. Wat wel helpt is citroen, dat het enzyme neutraliseert. Een tip: bestel op restaurant een glas water met een schijfje citroen in of neem de citroentaart als dessert. Doe het niet voor jezelf, maar voor collega’s de volgende dag op kantoor.

Foto Pixabay