Rookverbod redt 3.000 levens

Rookverbod redt 3.000 levens

Het rookverbod redt levens. In zes jaar waren er in Vlaanderen 3.040 sterfgevallen minder door een hartinfarct. Kom op tegen Kanker pleit voor een nog strengere wetgeving, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag. In 2006 werd het verbod om te roken op het werk ingevoerd. In 2007 volgde dat in restaurants, in 2010 dat in cafés waar eten geserveerd wordt. Tussen 2006 en 2011 zijn minstens 3.040 dodelijke hartinfarcten in Vlaanderen vermeden, zo blijkt nu uit onderzoek aan de UHasselt. In sommige bevolkingsgroepen was de daling spectaculair. Bij de vrouwen tussen 30 en 60 jaar zorgde het rookverbod voor 30 procent minder overlijdens.

Kom op tegen Kanker wijst erop dat ook de effecten op andere ziektes, zoals longkanker, diabetes en vaatziekten, groot zijn: “Er wordt vaak gezegd dat de rookwetgeving betuttelend is en dat roken of meeroken toch niet zó ongezond is. Maar hier zien we duidelijk dat het verbod een grote gezondheidswinst oplevert.”

De organisatie wil de wetgeving nog strenger maken. Het verbod op roken met kinderen in de auto moet zo snel mogelijk in een wet gegoten worden. De controles in cafés moeten ook uitgebreid worden en overtreders moeten beboet worden. “Helaas is de rookwetgeving niet voor alle parketten een prioriteit. Het is nochtans de moeite waard.”

bron: Belga