Phelps naar Rio voor vijfde olympische spelen

Phelps naar Rio voor vijfde olympische spelen

Michael Phelps heeft zich als eerste Amerikaanse zwemmer voor de vijfde maal gekwalificeerd voor olympische zomerspelen. Een dag voor zijn 31ste verjaardag won Phelps gisteren op de nationale kampioenschappen in Omaha (Nebraska) de 200 m vlinderslag in 1:54.84 minuten. De 18-voudige olympische kampioen, die als 15-jarige in Sydney zijn olympisch debuut maakte, kaapte daarmee zijn ticket voor Rio weg, net als de nummer twee Tom Shields.

Phelps staat te popelen om zijn land te vertegenwoordigen op de Spelen in Rio de Janeiro. “Het is de reden dat ik terugkeerde”, zei de zwemvedette, die in 2014 besloot tot een comeback. “Ik heb geen woorden voor het feit dat ik voor de vijfde keer kan gaan.”

Nadat Phelps gisteren zeker was van de kwalificatie, stak hij vijf vingers omhoog naar het publiek. De zwemmer veroverde eerder al 22 olympische medailles. Hij hoopt zich voor de komende editie ook nog te plaatsen voor de 100 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag.

Ook Missy Franklin zal in augustus van de partij zijn. Nadat de olympische kampioene over de 100 m rugslag daags voordien pas zevende was geworden, sloeg ze terug op de 200 m vrije slag en werd tweede achter favoriete, wereldkampioene Katie Ledecky. Ze zegevierde in 1:54.88 minuten en won haar tweede titel op de trials.

bron: Belga