Pentagon schrapt verbod op transgenders in het leger

Pentagon schrapt verbod op transgenders in het leger
Pentagon schrapt verbod op transgenders in het leger

Het verbod op transgenders in het Amerikaanse leger is officieel geschrapt, de maatregel gaat meteen van kracht. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter bekendgemaakt. “Het is de juiste beslissing om te nemen en het is een verdere stap om te verzekeren dat we de meest gekwalificeerde mensen rekruteren en behouden”, zegt hij in een mededeling. Een jaar geleden had Carter al aangekondigd dat hij de regel wilde herzien. Hij richtte daarvoor toen een werkgroep op die moest onderzoeken welke gevolgen die openstelling voor het leger zou hebben. Daarbij werd rekening gehouden met zowel medische als juridische en beleidsmatige overwegingen, zegt Carter donderdag.
Naast de onmiddellijke schrapping van de regel, zal het leger transgenders van 1 oktober 2016 onder meer voorzien van “de nodige medische zorgen en behandelingen” als een dokter bepaalt dat een geslachtsverandering een “medische noodzakelijkheid” is.

Het is niet duidelijk hoeveel transgenders er precies in het Amerikaanse leger zitten, maar volgens een schatting van de denktank Rand, die Carter citeerde, zou het om zowat 2.450 van de 1,3 miljoen actieve militairen gaan.
Holebi’s mogen officieel ook nog maar sinds 2011 deel uitmaken van het Amerikaanse leger. Tot dan gold het zogenaamde “don’t ask, don’t tell”-beleid, wat inhield dat je als holebi in het leger geacht werd om te zwijgen over je seksuele voorkeur.

Bron: Belga