Filipijnse president Duterte ingezworen

Filipijnse president Duterte ingezworen
Filipijnse president Duterte ingezworen

Rodrigo Duterte is vandaag ingezworen als president van de Filipijnen. In zijn eerste toespraak als president beloofde de man (71), die hier en daar vanwege zijn straffe uitspraken vergeleken wordt met Donald Trump, de wet te volgen in de strijd tegen de misdaad en de corruptie in het land. Met die uitspraken probeerde hij de onrust over zijn onorthodoxe praktijken weg te nemen. Tegelijk beloofde hij wel ingrijpende veranderingen aan de misdaad-, corruptie- en armoedebestrijding. De populaire burgemeester van de stad Davao won de verkiezingen van mei met 39 procent van de stemmen. Hij is de eerste president afkomstig van de zuidelijke regio Mindanao, die geteisterd wordt door conflicten. De bevolking kon de inwijdingsplechtigheid uitzonderlijk niet bijwonen, volgens zijn entourage om kosten te besparen.

In zijn eerste toespraak als president riep hij het volk op hem bij te staan in de strijd tegen de problemen die het vertrouwen in de regering uithollen, om ervoor te zorgen dat de Filipijnen betere, veiliger en gezonder levens hebben. “Laat ons samen, schouder aan schouder, de eerste wankele stappen nemen in deze tocht”, zei Duterte. “Ik weet dat er mensen zijn die mijn methode om de criminaliteit te bestrijden niet goedkeuren. Ze zeggen dat mijn methodes onorthodox en op de rand van illegaal zijn.”

Hij riep het Congres, de Mensenrechtencommissie en andere mogelijke tegenstanders op zijn campagne te bekijken vanuit het perspectief van zij die slachtoffer werden van misdaad en corruptie, en hem toe te laten zijn job te doen. “Als advocaat en voormalig aanklager ken ik de limieten van de macht en autoriteit van de president. Ik weet wat wettelijk is en wat niet. Jullie doen jullie job, ik de mijne.”

In zijn campagne had hij ook aangekondigd de archipel te federaliseren. Vandaag is de leiding van het land vooral in handen van “imperiaal Manila”, zoals Duterte het noemde. Hij wil ook de doodstraf weer invoeren, en de veiligheidsdiensten het recht geven op criminelen te schieten om te doden. Zijn mandaat duurt zes jaar.

Bron: Belga