EK 2016 - Portugal vloert Polen in kwartfinale na strafschoppen

Portugal heeft zich donderdag als eerste land geplaatst voor de halve finales van het EK voetbal. In het Stade Vélodrome in Marseille eindigde het duel tegen Polen na 90 minuten en verlengingen op 1-1. In de strafschoppen scoorde Quaresma de beslissende treffer, goed voor de 5-3. Volgende week woensdag, op 6 juli in Lyon, speelt Portugal om een plaats in de finale tegen de winnaar van de partij tussen de Rode Duivels en Wales. Die spelen morgen/vrijdag tegen elkaar in Rijsel.

Bij Polen verschenen de elf verwachte namen aan de aftrap. Naast aanvoerder en vedette Lewandowski stond dus Ajaxspeerpunt Milik in de spits. Bij de Portugezen mocht Renato Sanches voor het eerst van een basisplaats proeven. Het 18-jarige toptalent voor wie Bayern 35 miljoen neertelde, verving in het middenveld de licht geblesseerde André Gomes. Ook flankverdediger Eliseu kwam in het team ten nadele van Rafael Guerreiro.

Voor de aftrap werd in het Stade Vélodrome een korte herdenking gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven in Istanboel.

Voor een studieronde was er daarna geen tijd. Na amper 1 minuut en 40 seconden, bijna goed voor een record, zette Robert Lewandowski zijn ploeg op voorsprong. De Poolse captain trapte een voorzet van Grosicki, door Cédric verkeerd ingeschat, fraai binnen en maakte zo zijn eerste van het toernooi.

De snelle treffer bleek het startschot voor een boeiende eerste helft waarin Portugal na 33 minuten langszij kwam. Renato Sanches knalde van net buiten de zestien binnen. Portugal had kort daarvoor een strafschop verdiend voor een duwfout op Cristiano Ronaldo, maar scheidsrechter Brych floot niet.

Na de pauze kwam de tweede helft maar traag op gang. Ronaldo probeerde het met een trap in het zijnet en ploegmaat Cedric schoot voorlangs. Polen antwoordde via Milik, die slim voor Pepe kwam maar Rui Patricio op zijn weg vond.

In het slotkwartier voerde Portugal, met invaller Quaresma (de matchwinnaar tegen Kroatië), de druk op. Fonte kopte centraal in doel op Fabianski terwijl Jedrzejczyk onder druk gezet bijna zijn eigen keeper vloerde. Vijf minuten voor tijd verscheen Ronaldo alleen voor Fabianski maar de Portugese vedette liet de wenkende kans liggen.

Na 90 minuten was de stand in evenwicht en dus waren verlengingen nodig. In de extra tijd gingen beide teams op jacht naar de verlossende 2-1 maar die viel niet. Een supporter liet zich in de tweede verlenging nog opmerken door het veld op te lopen. Een aantal stewards greep kordaat in.

In de strafschoppenserie miste de Pool Blaszczykowski bij 3-4. Quaresma trapte daarna zijn land naar de halve finales.

Opvallend, Portugal zit bij de laatste vier zonder een keer na 90 minuten te hebben gewonnen. In zijn drie groepsmatchen speelde Portugal gelijk (tegen IJsland, Oostenrijk en Hongarije). In de achtste finales werd Kroatië na verlengingen gevloerd.