Brexit – “Labour zet stappen om vervroegde voorzittersverkiezing af te dwingen”

Brexit - "Labour zet stappen om vervroegde voorzittersverkiezing af te dwingen"

Bijna een week na het historische referendum, waarbij de Britten hebben gekozen om uit de Europese Unie te stappen, zet de Britse Labour-partij stappen om vervroegde voorzittersverkiezingen te organiseren. Volgens de Britse media zou parlementslid Angela Eagle donderdag haar kandidatuur bekendmaken voor de functie van partijvoorzitter. Indien ze voldoende steun krijgt binnen de partij, kan ze partijleider Jeremy Corbyn ertoe dwingen voorzittersverkiezingen te organiseren. Corbyn staat sinds het EU-referendum enorm onder druk. De Labour-fractie vindt dat hij in de kiescampagne tegen de Brexit een zwakke rol speelde en dat hij in geval van nieuwe verkiezingen de partij een klinkende nederlaag zou bezorgen.
De partijleider verloor dinsdag een vertrouwensstemming onder zijn Labour-afgevaardigden, maar weigerde af te treden als voorzitter. De stemming heeft geen bindende consequenties. Woensdag riep aftredend premier David Cameron Corbyn in het parlement nog op om ontslag te nemen.
Corbyn, die door de partijbasis in de herfst verrassend tot voorzitter werd verkozen, wil niet aftreden en zal zich opnieuw kandidaat stellen indien een nieuwe partijvoorzitter wordt gekozen. Volgens experts zou een nieuwe verkiezing van Corbyn tot voorzitter leiden tot een splitsing van de partij.
Volgens partij-insiders zou Corbyn zelf wel willen aftreden, maar wordt hij tegengehouden door de extreemlinkse fractie, die vreest de controle te verliezen over de partij, schrijft de krant The Times.

bron: Belga