Bijna honderd kunstenorganisaties vallen naast Vlaamse subsidieboot

door
Belga
Leestijd 2 min.

Van de meer dan driehonderd aanvragers voor structurele subsidies in de kunstensector heeft de Vlaamse regering er 207 weerhouden. Zij die konden rekenen op een zeer goede beoordeling, zoals de KVS en het Kaaitheater, krijgen extra budget. Bekende organisaties uit de muzieksector als de Muziekodroom, de Vaartkapoen en de Nijdrop verliezen echter hun subsidie. Door de krappe budgettaire situatie zou er van 2017 tot 2021 slechts 81 miljoen euro per jaar te verdelen zijn aan de kunstenorganisaties. Minister van Cultuur Sven Gatz wist deze week in de onderhandeling met de andere ministers nog 3 miljoen euro extra los te weken, zodat het totaal op 84 miljoen euro uitkomt.

De sector vroeg echter om 144 miljoen euro, dus moesten er keuzes worden gemaakt. Alle organisaties die een goede beoordeling kregen van de adviescommissies hebben recht op subsidie. Ook van degenen die een voldoende haalden, werden er nog negentien opgevist, die het weliswaar met wat minder moeten rooien. "De organisaties die onder die lat vallen, krijgen geen subsidies. Er worden geen uitzonderingen gemaakt, dat heeft het voordeel van de duidelijkheid", aldus Gatz.

In de meest uitmuntende beoordelingscategorie zitten bekende namen als Abattoir Fermé, het Kaaitheater en t,Arsenaal. Zij krijgen de komende jaren enkele procenten tot zelfs 120 procent extra subsidie. "We hebben in het regeerakkoord de keuze gemaakt om een aantal instellingen meer kritische massa te geven, om internationaal meer uitstraling te creëren", aldus de minister.

Bijna honderd organisaties verliezen hun steun of zien hun nieuwe subsidie-aanvraag niet weerhouden. In die groep zitten relatief veel muziekinstellingen, zoals de Muziekodroom, Zita Swoon Group, Jeugd en Muziek Vlaanderen en de Vaartkapoen. Ook projecten met een groot sociaal belang als Rataplan in Borgerhout verliezen hun steun.

Naast de subsidies voor de kunstenorganisaties, is er ook steun voor zeven grote Vlaamse kunstinstellingen: de AB, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, deFilharmonie, deSingel, Kunsthuis en Vooruit. Zij krijgen samen bijna 54 miljoen euro.

bron: Belga