Aanslag Istanboel: Zelfmoordterroristen waren afkomstig uit Centraal-Azië

Aanslag Istanboel: Zelfmoordterroristen waren afkomstig uit Centraal-Azië
Aanslag Istanboel: Zelfmoordterroristen waren afkomstig uit Centraal-Azië

De drie mannen die dinsdagavond een terreuraanslag hebben gepleegd op de luchthaven van Istanboel, zijn alle drie afkomstig uit Centraal-Azië. Dat meldt een bron nabij de Turkse regering. Volgens de Turkse ambtenaar waren de drie daders afkomstig uit Oezbekistan, Kirgizië en Rusland. Het Turkse nieuwsagentschap Dogan preciseert bovendien dat die derde dader uit Dagestan kwam, een autonome republiek in het zuiden van Rusland. Daarmee zouden alle daders stammen uit een gewezen Sovjet-regio met een bevolking die hoofdzakelijk uit moslims bestaat.

De regering in Moskou kan voorlopig niet bevestigen dat een van haar burgers bij de aanslag betrokken was. “We hebben geen informatie over de mogelijke deelname van een Russische staatsburger”, zo verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov aan het agentschap Interfax.

Eerder had de krant Hurriyet nog geschreven dat een van de zelfmoordterroristen afkomstig was Tsjetsjenië, een Russische republiek uit dezelfde regio.

Dinsdagavond hadden drie zelfmoordterroristen een aanslag gepleegd op de de luchthaven Atatürk in Istanboel. Ze sleurden 42 mensen mee de dood in. Daarnaast raakten ook 239 mensen gewond. De regering heeft de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) als vermoedelijke dader van de aanslag aangewezen. IS is erin geslaagd heel wat geradicaliseerden uit Centraal-Azië te rekruteren.

Bron: Belga