Reusachtige ruwe diamant raakt niet verkocht

De veiling van ’s werelds op één na grootste ruwe diamant is uitgedraaid op een flop. Het hoogste bod bleef steken rond 55 miljoen euro, enkele miljoenen onder de minimumprijs.

Nochtans schatte veilinghuis Sotheby’s dat de Lesedi la Rona (‘Ons Licht’ in het Tswana)  tot 90D. Em miljoen euro in het laatje zou brengen. De ruwe diamant weegt immers 1.109 karaat, is ongeveer zo groot als een tennisbal en naar schatting meer dan 2,5 miljard jaar oud. Sotheby’s noemde het een hoogst unieke vondst en benadrukte dat elk aspect van de veiling zonder weerga is.

Ondanks de mooie woorden bleef het hoogste bod op 55 miljoen euro steken, wat onder de vooraf ingestelde minimumprijs ligt. De Lesede la Rona blijft dus in handen van Lucara Diamond Corp, dat de edelsteen vond in Botswana. De aandelen van het Canadese bedrijf zakten na de mislukte verkoop met 14%.

De Lesede la Rona is de op één na grootste ruwe diamant die ooit gevonden is. Enkel de Cullinan, die in 1905 werd gevonden, is groter. Die werd echter meteen aan koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk geschonken. De diamant werd geslepen in negen groten stenen en een aantal kleinere steentjes. Zeven van de negen grote stenen maken nu deel uit van de Britse kroonjuwelen en zijn samen met de kleinere stenen privébezit van koningin Elizabeth II.

AFP / D. Emmert