Identiteit van terroristen Istanboel is bekend

People pray during the funerals of Maryam Amiri, Karime Amiri, Zahra Amiri and Huda Amiri on June 30, 2016 two days after they were killed by a suicide bombing and gun attack targeted Istanbul's Ataturk airport, killing 42 people. The death toll from the triple suicide bombing and gun attack that occurred on June 28, 2016 at Istanbul's Ataturk airport has risen to 43 including 19 foreigners. The government has pointed the finger of blame at the Islamic State group and Turkish police rounded up 13 suspected IS jihadists in raids at 16 different locations across Istanbul on June 30. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

De drie mannen die dinsdagavond een terreuraanslag hebben gepleegd op de luchthaven van Istanboel, zijn alledrie afkomstig uit Centraal-Azië. Dat meldt een ambtenaar bij de Turkse regering. Uit een nieuwe slachtofferbalans blijkt ook dat 43 mensen gedood werden in de aanval, onder wie 19 buitenlanders.

De drievoudige zelfmoordaanslag op de Atatürk-luchthaven werd volgens de Turkse regeringsambtenaar gepleegd door een Rus, een Oezbeek en een Kirgiziër. Bovendien kwam die derde dader uit Dagestan, een autonome republiek in het zuiden van Rusland. Dat heeft het Turkse nieuwsagentschap Dogan gepreciseerd. Alle drie de terroristen zouden dus afkomstig zijn uit een gewezen Sovjet-regio met een bevolking die hoofdzakelijk uit moslims bestaat.

De daders sleurden 43 mensen mee de dood in, zo heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala bekendgemaakt aan het parlement. De mannen kwamen dinsdag met de taxi naar het internationale vliegveld, waar ze in de vertrekhal tegengehouden werden door de beveiliging. Toen ze niet door de controle kwamen, keerden ze terug, haalden ze hun wapens uit hun koffers en openden het vuur. Daarna bliezen ze zichzelf op in de aankomsthal.

De minister bevestigde ook dat in het onderzoek naar de aanslagen dertien mensen werden opgepakt bij een reeks invallen in Istanbul. Vier van de verdachten zouden volgens hem niet de Turkse nationaliteit hebben. De aanslag is nog niet opgeëist, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat Islamitische Staat verantwoordelijk is voor het bloedbad. Alle opgepakte mensen worden er dan ook van verdacht banden te hebben met de terroristische organisatie.