Europa onderzoekt machtsmisbruik bij AB InBev

20140106 - LEUVEN, BELGIUM: Illustration picture shows the Fons Sapientiae statue, on Monday 06 January 2014 in Leuven. BELGA PHOTO SISKA GREMMELPREZ

Bierbrouwer AB Inbev zou verhinderen dat internationale bedrijven goedkoper AB InBev-bier bij ons importeren. Dat is althans het vermoeden van eurocommissaris Margrethe Vestager, die op eigen initiatief een onderzoek is gestart naar het bedrijf.

Zo zou ‘s werelds grootste brouwer bijvoorbeeld bewust andere verpakkingen gebruiken, die het moeilijk maken om buitenlands bier bij ons aan de man te brengen. Verder zou de bierproducent kortingen ontzeggen aan bedrijven die ook in het buitenland actief zijn. Op die manier wordt het voor een buitenlandse winkelketen minder aantrekkelijk om in een ander land AB InBev-bier te kopen en dat in België tegen een lagere prijs te verkopen.

Dergelijke inkoopmethodes zijn niet uitzonderlijk, en evenmin is het raar dat de prijzen van gelijkaardige producten lichtjes verschillen per land. Maar de Commissie benadrukt dat dat naar altijd een gegronde reden voor is. Zo is het perfect normaal dat klanten importeren uit goedkopere landen, maar soms maken de producenten het de importeurs moeilijk. En in die context wordt het onderzoek naar AB InBev gevoerd.

«De sterke positie van Ab InBev op de Belgische biermarkt is geen probleem», benadrukt Vestager. «We willen er echter voor zorgen dat er in de Europese eengemaakte markt geen mededingingsbelemmeringen zijn voor de handel in bier. Het belemmeren van de goedkope invoer uit buurlanden zou indruisen tegen de belangen van de EU-consumenten en de mededinging beperken.»

AB InBev is op de hoogte van het onderzoek en verleent de volledige medewerking. Het is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek afgerond zal zijn, maar de beleggers lijken zich alleszins niet al te veel zorgen te maken. Gisterenmiddag stond AB InBev nog positief genoteerd op de beurs. De aandelenhanden van AB InBev werd wel even stilgelegd, maar dat had te maken met een uitspraak van de Zuid-Afrikaanse toezichthouder die onder voorwaarden instemt met de overname van SABMiller door AB InBev.