Boris Johnson toch niet in de race voor premierschap

Boris Johnson, voormalig burgemeester van Londen en kopman van de Leave-campagne, is dan toch geen kandidaat om David Cameron op te volgen als premier en leider van de Conservatieve Partij. Dat heeft hij vanmiddag zelf aangekondigd tijdens een toespraak.

“Na gesprekken met collega’s en rekening houdend met de omstandigheden in het parlement heb ik besloten dat ik die persoon niet kan zijn”, zei Johnson nadat hij eerder uitgebreid inging op zijn grote verdiensten als burgemeester van Londen.

Vanmiddag moesten de kandidaturen voor het leiderschap van de partij, en dus ook het land, binnen zijn. Eerder op de dag had justitieminister Michael Gove, die aan de zijde van Johnson campagne gevoerd had voor een Brexit, verrassend aangekondigd kandidaat te zijn. Behalve Gove kondigden ook minister van Binnenlandse Zaken Theresa May en een aantal mindere goden hun kandidatuur aan. Wie dan wel aan het hoofd moet komen van de partij, zei Johnson niet.

De parlementsleden zullen volgende week dinsdag beslissen welke twee kandidaten overblijven. Een eventuele tweede ronde wordt gehouden op donderdag. Daarna is het aan de leden om per brief hun voorkeur uit te drukken. Op 9 september wordt de nieuwe partijleider aangekondigd.