Zuuraanval Delhaize – Verdachte Jelle Frenken heeft psychopatische persoonlijkheid

Jelle Frenken, de man die vorig jaar Marina Tijssen overgoot met zwavelzuur, heeft een psychopatische persoonlijkheid. Dat verklaarden de psychiater en psycholoog woensdag op de Brusselse correctionele rechtbank. De man vertoont ook paranoïde en schizotypische trekken en lijdt aan een bipolaire depressie. Dat verhindert niet dat hij zeer goed weet wat hij deed. “Hij weet wat een misdaad is, maar heeft geen morele barrière die hem tegenhoudt om misdrijven te plegen”, klonk het. “Wat onmiddellijk opvalt bij hem is die psychopatische persoonlijkheid”, zei de gerechtspsychiater over Frenken. “Hij heeft geen enkele empathie. Hij weet wat emoties zijn, maar ze echt voelen is voor hem zeer moeilijk. Hij beschouwt zichzelf ook als slachtoffer van Delhaize, ze lieten hem geen andere keuze dan deze feiten plegen.”
Die houding is kenmerkend voor Frenken, die worstelt met een grote immaturiteit, paranoïde trekken en een minderwaardigheidsgevoel. “Hij legt de schuld altijd bij anderen”, aldus de psychiater. “Frenken vertoont ook schizotypische trekken, hij voelt het aan alsof hij aan de rand van de maatschappij zit, meer toeschouwer is dan deelnemer.”
Frenken lijdt tenslotte ook aan bipolaire depressiviteit, wat betekent dat hij vaak depressieve periodes heeft die afgewisseld worden met kortere hypomane fases, waarin hij een opstoot van energie krijgt. De feiten werden volgens de psychiater ook gepland in een dergelijke hypomane fase.
Ontoerekeningsvatbaar is Frenken echter niet, klonk het. “Hij kent het verschil tussen goed en kwaad maar heeft geen emotionele of morele barrière die hem verhindert misdrijven te plegen. De feiten werden ook zeer rationeel gepland. Zo geeft hij zelf toe dat hij voor Belgë koos omdat de Belgische politie een zwakke reputatie heeft.”
De spijt die Frenken uitte tijdens het onderzoek, is volgens de psychiater en psycholoog ook niet gemeend.

bron: Belga