Syrische ngo’s verlaten vredesonderhandelingen als geweld aanhoudt

Syrische ngo's verlaten vredesonderhandelingen als geweld aanhoudt
Syrische ngo's verlaten vredesonderhandelingen als geweld aanhoudt

Vierentwintig organisaties uit het Syrische maatschappelijke middenveld die deelnemen aan de door de VN-geleide Syrische vredesonderhandelingen, dreigen ermee de onderhandelingstafel te verlaten, omdat het geweld maar niet stopt.
In een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, schreven de ngo’s dat de steeds zwaarder wordende balans in Syrië hun aanwezigheid “betekenisloos en zinloos” maakt.
Onder meer het Syrische Netwerk voor de Mensenrechten en de Unie van Medische Hulporganisaties (UOSSM), die de regelmatig onder vuur genomen ziekenhuizen in Syrië ondersteunt.
“Als er geen ernstig mechanisme komt om onze burgers te beschermen en om de stopzetting van het geweld te handhaven, vrezen wij dat het voor onze organisaties onmogelijk is om te blijven deelnemen aan de gesprekken in Genève, zo staat in de brief.
“Na vijf jaar van conflict willen onze organisaties een rechtvaardige vrede, en niet enkel een vredesproces”, aldus de ngo’s.
De onderhandelingen, die uiteindelijk tot een politieke transitie moeten leiden, zijn sinds april vastgelopen, toen er de laatste keer gepraat werd.
VN-bemiddelaar Staffan de Mistura zei onlangs dat hij in juli een nieuwe vergadering hoopt te organiseren, maar alleen als de veiligheid en de verdeling van humanitaire hulp in Syrië aanzienlijk verbetert.
Woensdag moet hij aan de Veiligheidsraad verslag uitbrengen over de vooruitgang in zijn pogingen om de onderhandelingen weer op gang te trekken.

Bron: Belga