Spanje verzet zich tegen onderhandelingen met Schotland

Spanje verzet zich tegen onderhandelingen met Schotland

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zich woensdag op een Europese top uitgesproken tegen onderhandelingen met Schotland. Niettemin ontvangt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker later op de dag premier Nicola Sturgeon. “Schotland heeft het recht gewonnen om gehoord te worden in Brussel”, zo verdedigt hij zich. Een meerderheid van de Britten mag dan wel gekozen hebben voor een vertrek uit de Europese Unie, de Schotten willen Europa niet kwijt. Premier Nicola Sturgeon, die een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid niet uitsluit, trok woensdag naar Brussel om “de plek van Schotland in Europa te beschermen”.

Juncker ontvangt Sturgeon later op woensdag. “Schotland heeft het recht gewonnen om gehoord te worden in Brussel”, zei hij. De Commissievoorzitter zal “aandachtig luisteren” naar wat Sturgeon te vertellen heeft, maar “zich niet moeien in het binnenlandse proces”.

Europees president Donald Tusk verkoos Sturgeon niet te ontvangen. “Niet het gepaste moment”, zo luidt het. Als voorzitter van de Europese staatshoofden en regeringsleiders moet Tusk rekening houden met de gevoeligheden onder de lidstaten en die kwamen meteen aan de oppervlakte.

Zo sprak de Spaanse premier Mariano Rajoy zich in duidelijke bewoordingen uit tegen rechtstreekse onderhandelingen met Schotland. “De Spaanse regering verzet zich tegen elke onderhandeling met iemand anders dan de regering van Groot-Brittannië”, zo verklaarde Rajoy, die in eigen land geconfronteerd wordt met het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven.

bron: Belga