Salah Abdeslam geschrapt uit bevolkingsregister van Sint-Jans-Molenbeek

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het schepencollege van Sint-Jans-Molenbeek heeft Salah Abdeslam maandag officieel geschrapt uit het bevolkingsregister. De enige overlevende van het zelfmoordcommando van Parijs werd op 18 maart gearresteerd in Molenbeek. De schrapping komt twee maanden na de overbrenging van de verdachte naar de gevangenis van Fleury-Mérogis in Frankrijk. Burgemeester Françoise Schepmans (MR) bevestigt aan Belga berichtgeving van de RTBF. De RTBF wijst op het aanzienlijke verloop om de schrapping effectief te maken, wat wordt toegeschreven aan administratieve achterstanden van de Brusselse gemeente. Belgische gedetineerden blijven in regel ingeschreven in hun laatste woonplaats. "In het kader van het Kanaalplan kreeg de gemeente politieversterking. Een deel van die agenten werkt bij de wijkpolitie, onder meer om de inschrijvingen te controleren. Voordien was er slechts een bezoek, vandaag heeft de politie de mogelijkheid een controlebezoek over te doen en tegelijkertijd de inschrijving van de andere bewoners van het pand te controleren", aldus burgemeester Schepmans.

"We vinden het zeer belangrijk een precies beeld te hebben over wie in Molenbeek woont en wie hier niet meer woont. De personen die ons worden gesignaleerd door OCAD (het orgaan voor de dreigingsanalyse) en de federale politie zijn prioritair voor de politie en de administratieve cel die hun gezinstoestand, activiteiten, enz. analyseert."

Molenbeek telt ongeveer 8.000 nieuwkomers en evenveel vertrekkers per jaar. Alle personen die ervan verdacht worden in Syrië te leven, werden uit het bevolkingsregister geschrapt. Abdelhamid Abaaoud, lid van het Parijse zelfmoordcommando, werd op 28 augustus 2014 geschrapt. Hij werd gedood bij de politieoperatie van 18 november 2015 in Saint-Denis. Brahim Abdeslam, die zich opblies in Parijs, werd als gevolg van zijn dood geschrapt. Mohamed Abrini, die op Brussels Airport was tijdens de aanslagen van 22 maart, werd op 30 november 2015 geschrapt.

bron: Belga