Obama tekt mee op campagne voor Clinton

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voorsprong van de Democrate Hillary Clinton op de Republikein Donald Trump is in de laatste peiling van woensdag voor de Amerijaanse presidentsverkiezing van 8 november weer gedaald in een verkiezingsstrijd die steeds bitsiger en misselijkmakend wordt langs beide kanten. President Barack Obama zal volgende week voor het eerst met Hillary Clinton campagne voeren. Beiden treden dinsdag in Charlotte, North Carolina op. Dat deelde Clintons campagnebureau woensdag mee. Obama had enkele weken geleden al offcieel zijn steun toegezegd aan zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken. Eigenlijk wilden ze twee weken geleden al samen stemmen ronselen, maar de terreurdaad van Orlando, waarbij een 29-jarige man in een nachtclub 49 mensen vermoordde, gooide roet in het eten. De nationale peiling van de universiteit Quinnipiac geeft 42 procent van de kiesintenties aan Clinton, terwijl de miljardair 40 procent van de stemmen achter zijn naam zou krijgen. De overige 18 procent zijn verdeeld over diegenen die voor een andere kandidaat willen stemmen (6 procent), die weigeren te stemmen (5 procent) of die het nog niet weten (7 procent).

De voorsprong van de Democrate is sinds de laatste peiling van de universiteit op 1 juni met twee procent geslonken. Het verschil is dus veel kleiner dan een peiling van ABC News/Washington Post zondag liet verstaan, waarin Clinton 12 procentpunt zou zijn uitgelopen na enkele blunders in de campagne van Trump.

De peiling van Quinnipiac toont aan dat 61 procent van de 1.610 bevraagde kiezers van mening is dat door de verkiezingscampagnes van 2016 het klimaat van haat en bevooroordeling in de Verenigde Staten is toegenomen. Voor twee derden onder hen is dat te wijten aan het Trump-kamp, 16 procent denkt dat Clinton daar schuld aan heeft. De foutenmarge van de peiling bedroeg 2,4 procent.

In de meeste peilingen leidt Clinton, in enkele zelfs met duidelijke voorsprong. Maar peilingen vier maanden voor de eigenlijke verkiezing zijn eigelijk niet meer dan een momentopname. Ook opiniemakers waarschuwen ervoor niet te veel belang te hechten aan de huidige bevragingen.

Bron: Belga