Juncker ontvangt woensdag Schotse premier

Juncker ontvangt woensdag Schotse premier

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker ontvangt vandaag om 17 uur in Brussel de Schotse premier Nicola Sturgeon. Dat heeft een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU op Twitter laten weten. Sturgeon ziet eerder op de dag ook Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, en de voorzitters van de voornaamste politieke fracties in dat parlement. Sturgeon wil de plaats van Schotland in de Europese Unie komen verdedigen, ondanks de Brexit. Nadat de Britten er vorige donderdag in een referendum voor gekozen hadden om uit de EU te stappen, had Sturgeon al laten verstaan dat een nieuwe volksraadpleging over de onafhankelijkheid van Schotland “erg waarschijnlijk” was.

Een meerderheid van de Schotten (62 procent) koos er vorige donderdag voor om in de EU te blijven. “Als we Europa verlaten, is dat tegen onze wil” en “democratisch onaanvaardbaar”, zei Sturgeon, ook leider van de separatistische partij SNP, gisteren.

Sturgeon wou vandaag ook langsgaan bij Europees president Donald Tusk, maar die ontmoeting gaat niet door. “Het is niet het gepaste moment”, zo liet de woordvoerder van Tusk verstaan.

bron: Belga